CJ Galati
 

Bine aţi venit la
COMPLEXUL MUZEAL DE ŞTIINŢELE NATURII "RĂSVAN ANGHELUŢĂ" GALAŢI !

 
 
 

Începând cu ziua de 26 ianuarie 2018, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, puteți vizita expoziţia temporară „Între Lumi”, realizată în colaborare cu domnul Oleg Fulga. Sunt expuse cca. 70 de lucrări miniaturale, executate manual din metalo-ceramică, reprezentând simboluri antice, flori sau animale. Exponatele sunt realizate după o tehnică inedită şi complexă, domnul Oleg Fulga fiind de meserie tehnician dentar. Ceramica folosită pentru realizarea lucrărilor se arde la 950°C, fiind necesare aproximativ 20 arderi pentru a se ajunge la forma finală.
În anul 2013, domnul Oleg Fulga a câştigat un concurs internaţional de creaţii artistice din ceramică, desfăşurat în Germania, competiţie la care a concurat cu specialişti din Grecia, Franţa, Germania, Spania, Italia, Brazilia, Japonia, Ecuador, SUA, Austria, India şi China.
Expoziţia „Între Lumi” va putea fi vizitată până la data de 1 aprilie 2018.

Vă aşteptăm cu drag!

   
   
 
 

Expoziţia temporară „Rolul albinelor în natură”, reprezintă al treilea modul din proiectul expoziţional „Albinele şi noi”, activitate care se desfăşoară pe durata a cinci ani. După ce, în modulul al doilea, expoziţia a abordat relaţia dintre albine şi oameni, specialiştii din cadrul secției Muzeu şi-au îndreptat atenţia către rolul benefic pe care albinle îl au în mediul înconjurător.
Albinele sunt importante nu numai pentru om ci şi pentru natură. Se ştie că ele contribuie la polenizarea plantelor cu flori, relaţia dintre plantele cu flori şi albine fiind una foarte veche şi reciproc avantajoasă. Plantele asigură hrana de bază pentru stupii de albine: nectarul şi polenul care mai este denumit şi „pâinea zilnică a albinelor”. Florile au nevoie de albine în procesul de polenizare, pentru a putea produce fructe și seminţe fertile. Albinele, alături de alte insecte polenizatoare, ajută la dezvoltarea şi perpetuarea diverselor specii de plante, contribuind la menţinerea biodiversităţii. Putem spune că ele reprezintă „oglinda ecosistemelor naturale”. Cu cât un ecosistem conţine un număr mai mare şi mai variat de specii de plante, cu atât este mai stabil.

   
   
 
 

Expoziţia valorifică instrumentarul de lucru specific entomologiei, în cadrul expoziţiei putând fi observate instrumentele specifice folosite de specialiști, pentru colectarea insectelor terestre şi acvatice, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte. Un punct de atracţie îl constituie capcana luminoasă folosită la colectarea entomofaunei nocturne din diverse ecosisteme. Entomologia este o ramură a biologiei ce se ocupă cu studiul insectelor. Studiul insectelor în laborator, implică, de asemenea, o serie de instrumente de lucru, precum: ace entomologice de diferite mărimi utilizate pentru înţeparea insectelor, prese pentru etalarea aripilor fluturilor, microscop pentru studiul detaliilor sau al insectelor de mici dimensiuni şi determinatoare. Într-un muzeu de științe ale naturii, munca unui entomolog are ca finalitate întocmirea de colecţii ştiinţifice, păstrate în insectare şi utilizate ca material biologic, în cadrul expoziţiilor temporare tematice, precum şi ca material didactic în cadrul proiectelor educaţionale.

   
   
 
 

Expoziţia temporară Păsări fără secrete se adresează tuturor iubitorilor de natură, care vor să cunoască mai îndeaproape tainele şi frumuseţile acesteia. Cuiburile, ouăle şi păsările naturalizate expuse aparţin unui număr de 20 de specii clocitoare din România, fiind structurate expoziţional în funcţie de habitatele propice cuibăritului: păsări acvatice, semiacvatice, de pădure şi de câmpie. Astfel, publicul vizitator poate descoperi amănunte legate de biologia, ecologia şi etologia unor specii de păsări mai mult sau mai puţin cunoscute din ţara noastră. Pe lângă punerea în valoare a patrimoniului propriu al muzeului, expoziţia se constituie şi ca un demers de educaţie ecologică şi de promovare a protecţiei vieţii sălbatice.

   
   
 
 

Din data de 22 februarie 2017, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, poate fi vizitată expoziţia temporară „Arii protejate din judeţul Galaţi”, în care, în premieră, sunt prezentate informaţii despre habitatele naturale protejate ale judeţului nostru (16 arii protejate de tip rezervatie știintifică și un parc natural), cu speciile din flora şi fauna sălbatică pe care le conţin.
În cadrul expoziţiei sunt expuse peste 50 specii de păsări şi mamifere sălbatice naturalizate, aparţinând patrimonului instituţiei muzeale, acestea reprezentând doar o mică parte din biodiversitatea existentă pe teritoriul judeţului Galați. Unele dintre acestea, precum egreta mare, cormoranul mic, stârcul galben, acvila ţipătoare mare, turturica, călifarul alb, vidra, pisica sălbatică, şacalul, căprioara etc., sunt specii protejate prin diverse legi cum ar fi Convenţia de la Berna sau cele două directive ale Uniunii Europene - Directiva Păsări şi Directiva Habitate, deoarece prezintă diferite grade de periclitate, conform categoriilor de conservare stabilite de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN).
Din totalul ariilor naturale protejate de pe teritoriul judeţului Galaţi, în cadrul expoziţiei sunt prezentate, sub formă de diorame, trei dintre cele mai importante: Parcul Natural „Lunca Joasă a Prutului Inferior”, Rezervaţia Naturală Pădurea Breana Roşcani şi Rezervaţia Naturală Pădurea Gârboavele.
Judeţul Galaţi, situat în partea sudică a Moldovei, la confluenţa a trei mari ape curgătoare: Dunărea, Prutul şi Siretul, cu un relief de câmpie şi podiş, deţine pe teritoriul său rezervaţii naturale şi situri cuprinse în reţeaua Natura 2000. Principalele tipuri de habitate protejate de pe teritoriul judeţului sunt: habitatele de pădure, de pajişti şi habitatele de apă dulce.
Prin intermediul expoziţiei temporare, Secţia Muzeu din cadrul Complexului Muzeal îşi propune valorificarea patrimoniului propriu şi în acelaşi timp promovarea şi popularizarea ariilor naturale protejate de pe teritoriul judeţului Galaţi, pentru creşterea gradului de conştientizare în rândul vizitatorilor asupra importanţei conservării şi protejării biodiversităţii.
Expoziţia este completată cu zone de interactivitate cu aplicații educative ce au la bază tehnologii de ultimă generaţie din domeniul IT (masă multi-touch, kinect, tablete), pe care copiii şi nu numai, le vor aprecia cu siguranţă.