EXPOZIȚII TEMPORARE
 
Expoziția „Curiozități din lumea moluștelor” prezintă 100 de piese din patrimoniul științific propriu, respectiv, cochilii de melci și scoici exotice, precum: melcul “broască” (Bursa bubo), melcul „păianjen” (Lambis lambis), scoica „nobilă” (Pinna nobilis), scoica „cu ochi albaștri”, melcii de porțelan, melcul „pictat” cubanez (Polymita picta). Aria de proveniență a exponatelor este diversă: Cuba, Marea Roșie, Oceanul Indian, Oceanul Pacific, Golful Persic, Africa (Tanzania, Kenya, Mozambic, Madagascar), Asia (Filipine, Japonia) Australia, și America de Sud.
Conform celor mai recente estimări, grupul moluștelor ar număra aproximativ 55.000 de specii, multe dintre acestea fiind folosite de de oameni din cele mai vechi timpuri, fie ca sursă de hrană, fie ca obiecte sau podoabe. În ciuda întrebuințărilor diverse, moluștele se numără printre cele mai puțin cunoscute grupuri de animale.
 
 
Expoziţia de reptile vii cuprinde aproximativ 100 de specii exotice (şerpi boa, cobre, anaconda, vipere asiatice, vipere africane, şerpi cu clopoţei, mamba neagră, mocasin de apă etc.). Cei care vor vizita expoziţia vor putea descoperi și primele zece reptile catalogate a fi cele mai periculoase de pe Terra. Pentru prima oară la Galați, vor „poposi” un exemplar de șarpe tigru și singura specie veninoasă de șopârlă, gila. Preţul unui bilet este de 5 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi.
 
 
Expoziția „Un artist dunărean” prezintă 47 de lucrări inedite, realizate de domnul Viorel Vasile, din oase de peşte, reprezentând flori, fluturi, pești sau păsări.
Viorel Vasile este un fost militar, originar din Tulcea, care, după un accident, în urma căruia nu a mai putut sculpta în lemn, a început să facă tablouri din oase de peşte. Materia primă pentru confecționarea exponatelor și-a procurat-o de la un prieten bucătar, care îl sună ori de câte ori gătește pește și îi rămân oase. Viorel Vasile tratează oasele, le fierbe, după care începe „să sculpteze”.
Artistul se află la a doua expoziţie, iar până acum, deși a făcut peste 620 tablouri, a ales să doneze mare parte dintre acestea.
 
 
Expoziția „Flori subterane din România” prezintă 100 de eșantioane de minerale din patrimoniul științific propriu, provenind din regiunile de expolatare ale Maramureșului și Banatului.
Piesele expuse se remarcă atât prin importanța științifică, cât și prin frumusețea dată de varietatea de culori, forme și dimensiuni. Astfel, va putea fi admirată perfecțiunea formelor cristalografice de: fyzelit, siderit, sfalerit, calcit, cuarț, stibină, baritină, calcopirită, jamesonith, galenă, marcasit, aragonit etc., o selecție a celor mai frumoase „florile subterane” din colecţia de mineralogie a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii. din Galați
 
 
Expoziția „Lumea colecționarilor de natură” prezintă aspecte inedite din activitatea specifică Entomologiei și Ornitologiei, dar și metodele de lucru, de studiu și de conservare folosite.
Instrumentarul de lucru specific Entomologiei este expus pentru prima data în cadrul muzeului, astfel încât vor putea fi observate obiecte utilizate pentru colectarea insectelor terestre, pentru prepararea acestora în laborator (ace entomologice, prese pentru etalarea aripilor fluturilor, microscop etc.), dar și cărți folosite pentru identificarea speciilor, numite determinatoare.
Munca unui entomolog se finalizează cu întocmirea de colecții, păstrate în insectare și utilizate ca material științific în cadrul expozițiilor, dar și ca material didactic, în cadrul proiectelor educaționale.
Munca unui ornitolog cuprinde, în general, trei etape principale: de teren, de laborator și de prelucrare, respectiv, de interpretare a datelor. Studierea păsărilor se poate realiza prin mai multe metode: observații ornitologice, recunoașterea păsărilor după cântec și inelare. Inelarea păsărilor implică capturarea și marcarea păsărilor cu inele speciale, care sunt poziționate, în cele mai multe cazuri, pe picior, în zona gâtului, la păsările acvatice (gâște, lebede, lișițe etc.) sau pe aripi, la unele specii de păsări răpitoare. Este o metodă non-invazivă, care nu provoacă disconfort sau vătămare păsărilor, dar care reprezintă o metodă eficientă de studiu a migrației sau care oferă date extrem de importante despre biologia, ecologia și fiziologia păsărilor sălbatice. Totodată se pot obține informații privind locurile de iernare, cuibărit, mișcările sezoniere între bazinele acvatice, longevitate etc., aspecte care pot contribui la conservarea diferitelor specii.
 
 
Expoziția popularizează bioregiunea montană şi diversitatea ei specifică, scopul principal fiind acela de a creşte gradul de conştientizare vizavi de nevoia reală de a proteja habitatele şi speciile ameninţate cu dispariţia sau pe cele endemice, care depind în întregime de condiţiile ecologice oferite de Munţii Carpaţi.
Maniera de realizare este una atractivă, cu diorame clasice, dar şi deschise, ce prezintă specii de animale caracteristice, precum lupul, ursul brun, cerbul carpatin, capra neagră, râsul, marmota dar şi specii rare sau dispărute din fauna României, cum ar fi vulturul negru. Totul este completat de puncte interactive, cu aplicații și jocuri destinate tuturor categoriilor de vârstă, care facilitează accesul nemijlocit la cunoaştere, într-un mod inedit.
Expoziția „Pe culmile Carpaților” a fost realizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București.